Reprezinta un prim pas important in stabilirea relatiei medic-pacient.De aceea consultatia initiala are mai multe obiective:
Toate aceste informatii vor conduce la realizarea unui plan de tratament.Acesta va cuprinde stabilirea etapelor de lucru precum si a costurilor aferente, intocmindu-se de la inceput un deviz de plata estimativ.
Cazurile clinice complexe (interventii de tip chirurgical, implantologie, endodontie) pot beneficia de investigatii de tip 3 D (CBCT) care permit o analiza tridimensionala a situatiei clinice initiale si vizualizarea planului de tratament.
Poate sa includa una sau doua sedinte pentru discutia personalizata a cazului.
Educatia sanitara stomatologica reprezinta cheia succesului pe termen lung a tratamentelor efectuate precum si a prevenirii afectiunilor orale si se face individualizat.De aceea o importanta deosebita in practica noastra o are activitatea de preventie primara a afectiunilor odonto-parodontale.
Preventia primara o realizam prin :
Preventia secundara o realizam prin detectarea precoce a problemelor gingivale si tratamentul lor prin.
Obtinerea unor dinti albi stralucitori si mentinerea culorii acestora pe termen lung reprezinta dorinta oricarui pacient . Clinica noastra vine in intimpinarea acestor dorinte prin utilizarea urmatoarelor tehnici de albire:
Pentru ambele sisteme de albire este necesara igienizarea profesionala in prealabil ( detartraj, air flow, periaj) iar pe toata perioada albirii sa evite excesul de tigari, bauturi si alimente colorate. Indiferent de tehnica folosita se vor realiza fotografii profesionale inainte si dupa albire. Nuantele obtinute prin ambele sisteme de albire se pot mentine pe o perioada de maxim 2-3 ani.
Un diagnostic complet si corect nu se poate face fara un examen radiologic de o inalta calitate .Clinica Dental Plus are in dotare un departament de radiologie care permite realizarea de radiografii folosind aparatura de ultima generatie ce emite o doza mica de radiatii.Se pot realiza urmatoarele tipuri de filme pe suport printat sau pe email:
Pentru realizarea interventiilor chirurgicale orale clinica dispune de o sala de interventii special amenajata, complet echipata, in conditii de asepsie si anasepsie:
In clinica Dental Plus se realizeaza urmatoarele tipuri de interventii:
Echipa medicala formata din medici specialisti implantologi, chirurgi maxilo-faciala si anestezisti garanteaza siguranta si reusita interventiei chirurgicale.
Acest concept presupune realizarea intr-o singura sedinta a tuturor tratamentelor necesare ( extractii, tratamente endodontice, tratamentul cariilor , sinus lifting, inserare de implanturi, membrane I-PRF, A-PRF, odontectomii, chirurgie endodontica) . Noi practicam supravegherea anestezica in cazul pacientilor cu afectiuni cronice severe (hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, tulburari de ritm, tulburari de coagulare.
Avantajele sunt evidente , se scurteaza numarul sedintelor de lucru, stresul legat de actul chirurgical se reduce la minim, pacientul primeste medicatie antiinflamatoare, antialgica, antibioterapie pe parcursul interventiei astfel incit recuperarea sa postoperator se va face rapid el putind sa isi reia activitatea profesionala inca de a doua zi.
Implantul dentar reprezinta un dispozitiv realizat din materiale biocompatibile ce permite protezarea spatiilor edentate rezultate in urma extractiilor pastrand dintii vecini integri.
Avantajele tratamentului prin implant sunt multiple :
Inserarea implanturilor se realizeaza printr-o interventie chirurgicala nedureroasa cu supravegherea anestezica in cazul pacientilor cu afectiuni cronice severe (hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, tulburari de ritm, tulburari de coagulare. Atunci cand este necesara inserarea de multiple implanturi, aditii de os sau augumentari de sinus se indica realizarea lor intr-o singura sedinta ( one stage surgery).
Intre etapa chirurgicala ( inserarea implantului ) si protezarea finala este necesara o perioada de vindecare ( 4-6 luni) timp obligatoriu pentru realizarea procesului de osteointegrare.
Postoperator se indica o igiena bucala minutioasa ( periaj dentar, dusuri bucale )si control periodic la 3 luni.
Cui este adresat tratamentul prin implant
Decizia de implant dentar se va lua dupa o anamneza amanuntita si analiza minutioasa a statusului dentoparodontal, a starii de sanatate a osului maxilar si mandibular ( grad de resorbtie osoasa, rapoarte de vecinatate cu structurile anatomice, densitate osoasa) . Toate acestea se obtin printr-o analiza amanuntita cu explorare radiologica 3D (Computer Tomograf) si simulare 3D preoperatorie a viitoarelor implanturi. Aceasta investigatie radiologica va fi completata de realizarea unor analize de sange care vor arata starea de sanatate a pacientului.
De cele mai multe ori extractia dintilor din zona laterala maxilara( premolari, molari) este urmata de o resorbtie osoasa care va conduce la diminuarea inaltimii crestei osoase in vecinatatea sinusului maxilar . Acest fapt conduce la o scadere a ratei de reusita a osteointegrarii implanturilor in zona respectiva
Pentru a elimina acest neajuns se realizeaza augumentari de sinus ( sinus lifting)
Sinus lifting reprezinta o metoda chirurgicala ajutatoare in inserarea implanturilor ce asigura cresterea cantitatii de os in zona sinusurilor maxilare prin ridicarea mucoasei sinusale si aditie de os. Metoda se indica atunci cand exista sinusuri maxilare mari sau creste osoase de dimensiuni reduse, fapt ce impiedica introducerea implantelor dentare in conditii optime.
Materialele de aditie folosite sunt reprezentate de os artificial asociat cu membrane de tip A-PRF obtinute prin centrifugarea singelui pacientului sau membrane resorbabile de colagen.
Membrana A-PRF este utilizata cu succes in interventiile chirurgicale stomatologice asigurand o vindecare rapida a plagilor osoase , cu stimularea cresterii osoase in zona respectiva.
Tehnologia A-PRF foloseste resursele proprii ale organismului prin activarea plachetelor sangvine ale pacientului obtinandu-se o vindecare biologica si reducandu-se timpul de vindecare.
A-PRF reprezinta plasma sangvina concentrata in trombocite si contine numerosi factori de crestere ce stimuleaza vindecarea osoasa . Acestia sunt eliberati treptat favorizand formarea de os cu o regenerare rapida postoperator.
Se obtine din sangele proaspat recoltat de la pacient , centrifugat, produsul obtinut fiind sub forma unei membrane.
Utilizarea mambranelor se poate face in timpul interventiilor parodontale, extractii atraumatice pentru conservarea osului existent, grefe osoase, implanturi, interventii de tip sinus lifting.
I-PRF reprezinta un concentrat fluid bogat in trombocite ce contine multipli factori de crestere obtinut prin centrifugarea singelui recoltat de la pacient.
El se indica a se folosi in amestec cu materialele de aditie osoasa pentru a stimula vindecarea in zona respectiva .
Tehnologia actuala ne pune la dispozitie o gama variata de mijloace care permit obtinerea unor rezultate estetice deosebite, a unui zambet spectaculos, mai alb si de lunga durata.In acest sens avem la dispozitie cele mai noi tehnici si materiale disponibile . Putem satisface cerintele estetice ale oricarui pacient folosind tehnici de albire, fatete ceramice , incrustatii, coroane fizionomice din ceramica presata sau zirconiu.Alegerea tehnicii prin care vom obtine estetica dorita se face individualizat in functie de dorintele pacientului si situatia clinica.
ALBIREA PROFESIONALA
Obtinerea unor dinti albi stralucitori si mentinerea culorii acestora pe termen lung reprezinta dorinta oricarui pacient . Clinica noastra vine in intimpinarea acestor dorinte prin utilizarea urmatoarelor tehnici de albire:
Pentru ambele sisteme de albire este necesara igienizarea profesionala in prealabil ( detartraj, air flow, periaj) iar pe toata perioada albirii sa evite excesul de tigari, bauturi si alimente colorate.
Indiferent de tehnica folosita se vor realiza fotografii profesionale inainte si dupa albire.
Nuantele obtinute prin ambele sisteme de albire se pot mentine pe o perioada de maxim 2-3 ani.
Permit obtinerea unui zimbet agreabil in conditiile unei slefuiri minime sau non-prep . Aspectul final al fatetelor se poate vizualiza inainte de inceperea tratamentului prin realizarea unui mock-up , fotografii intraorale si dupa discutia cu pacientul se trece la realizarea fatetelor propriu-zise.
Indicatiile fatetelor ceramice sunt multiple:
Avantajele fatetelor ceramice
Coroanele integral ceramice sunt realizate din ceramica de inalta calitate care ofera posibilitatea de a reproduce orice nuanta si de a da dintelui transluciditatea caracteristica dintelui natural.
Incrustatiile dentare se recomanda in tratamentul cariilor fiind niste piese protetice rigide realizate cu ajutorul laboratorului de tehnica dentara dupa o amprenta prealabila.
Sunt solutii durabile si estetice . ele realizandu-se din ceramica sau compozit , eliminandu-se dezavantajul contractiei de priza marginale fixarea lor realizindu-se prin tehnici de cimentare adeziva.
Zirconiul a deschis o noua era in estetica dentara , el permite obtinerea unor rezultate estetice deosebite cu un nivel de transluciditate identica cu a unui dinte natural . Se recomanda ca suport ideal pentru ceramica pentru refacerile estetice din zona frontala iar pentru zona laterala se poate folosi ca si coroana de zirconiu modelata anatomic , avand o duritate deosebita si posibilitatea de a obtine o estetica foarte buna in zona laterala.
Obtinerea coroanelor din zirconiu perfect adaptate se face prin folosirea sistemului de frezare computerizata CAD/CAM ( computer aided design/computer aided manufactured).
Avantajele coroanelor din zirconiu:
Stomatologia pediatrica reprezinta un sector important al practicii noastre, atentia oferita copilului-pacient fiind deosebita.
Educatia sanitara de la varste mici cu deprinderea tehnicilor de periaj corecte, a igienei alimentatiei, tehnici de fluorizare locala , sigilarea santurilor si fosetelor la dintii permanenti tineri asigura o sanatate durabila a dentitiei temporare si permanente. Depistarea precoce a anomaliilor dento-maxilare prin controale periodice in jurul virstei de 5-6 ani cu o evaluare radiologica ( ortopantomografie) reprezinta un obiectiv important al activitatii noastre.
Comunicarea copil-medic este esentiala in succesul tratamentului stomatologic, ea realizandu-se atat verbal prin folosirea unui limbaj adecvat varstei mini cat si non verbal prin atmosfera si climatul cald al clinicii noastre.
Boala parodontala poate fi privita ca o infectie complexa multifactoriala in care placa bacteriana se evidentiaza ca factor etiologic principal. Colonizarea a sulcusului gingival cu microorganisme puternic anaerobe asociata cu siteme de aparare deficitare ale gazdei determina distrugeri ale epiteluilui de de jonctiune, astfel incat tecerea de la o gingivita bacteriana la o parodontita marginala are loc rapid.
Semnele instalarii bolii parodontale :
Boala parodontala odata instalata trebuie sa beneficieze de un tratament chirurgical si medicamentos cat mai rapid asigurand astfel prelungirea duratei de viata a dintelui.
De aceea orice tratament stomatologic trebuie initiat printr-o igienizare riguroasa a cavitatii bucale prin:
Alegerea tehnicilor de tratament parodontal se va face tinand cont de prezenta :
Succesul tratamentului parodontal este direct proportional cu constiientizarea pacientului in ceea ce priveste importanta igienei bucale , rezultatele mentinandu-se timp indelungat doar atunci cand pacientul respecta regulile de igiena si se prezinta regulat la control pentru igienizare profesionala ( 4-6 luni).
Tratamentul cariilor incipiente si medii este esential pentru reducerea concentratiei microbiene la nivelul cavitatii orale, urmarind indepartarea in totalitate a tesuturilor dentare afectate precum si protectia tesuturilor sanatoase. De aceea clinica Dental Plus foloseste materiale de obturatie care asigura o biocompatibilitate foarte buna cu tesuturile, o estetica de inalta calitate si rezistente la actiunea factorilor externi:
La cerere pentru inlaturarea oricarui disconfort in timpul tratamentului manopera se poate realiza sub anestezie locala.
Endodontia reprezinta un domeniu cheie a medicinei dentare , fiind specialitatea care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul afectiunilor endodontice.
In acest sens in clinica noastra exista o preocupare intensa pentru realizarea unor diagnostice precise prin folosirea unor noi procedee de investigare imagistica( CBCT), care permit o diagnosticare precisa a elementelor de morfologie radiculara si patologie periapicala ce nu sunt vizibile pe investigatiile radiologice uzuale ( retrografie retroalveolara, ortopantomografie).
Tratamentul de canal presupune eliminarea continutului pulpar de la nivelul canalului radicular , urmat de sterilizarea canalului si obturarea etansa a acestuia. Conceptele terapeutice, materialele si instrumentarul folosit in clinica noastra sunt in concordanta cu ultimile noutati existente in aceasta specialitate , utilizarea apexului locator si a instrumentarului rotativ fiind utilizate in mod curent, asigurandu-se astfel tratamentul endodontic corect si prevenirea complicatiilor ulterioare.
Distructiile coronare la dintii tratati endodontic necesita o reconstructie speciala cu ancoraj radicular pentru a putea avea rezistenta in timp la fortele masticatorii.In functie de gradul de distructie coronara , reconstituirile se pot realiza astfel:
Pierderea unuia sau mai multi dinti de pe arcada impune refacerea integritatii arcadei prin lucrari protetice , asiguriandu-se o morfofunctionalitate corecta a intregului sistem stomatognat.
Clinica Dental Plus realizeaza lucrari protetice de inalta calitate din punct de vedere al materialelor folosite cat si a executiei tehnice.
Tipuri de lucrari protetice realizate :
Protezare fixa:
Ceramica integrala
Protezare mobila :
Colaboram cu laboratoare de tenhica dentara dotate cu aparatura de ultima generatie (sisteme CAD-CAM) iar executia tehnica a lucrarilor urmareste respectarea cu strictete a principiilor de estetica si functionalitate.